english
szemlétek 2007
szemlétek 2006
szemlétek 2005
szemlétek 2004
Synoptic 2012
magunk
TrashArt
bérelj víziót
linkek
 
Synoptic
SynopticSynopticSynoptic
Szervező:
SMART

Fesztivál Arculat:
Németh Zsuzsanna
és Ribényi Gergely

Web:
Hannibal Kata
Galéria
2009. 06. 15. - 16. - 17. - 19. - 20.

áttekintés


A ,Synoptic Vízióaudiális Művészeti Találkozó' művészeti koncepciója

A Pécsett évente rendre megismétlődő esemény, a Synoptic (egykori nevén ,Szemlétek') a vizuális művészetek területeit vizsgálja a legfrissebb kortárs művek bemutatásával, legyen az film, videó, installáció, zene vagy bármiféle performance. A meghívásos rendszeren alapuló kiállítások rendre egy témakört járnak körül.

2009-ben ,Instabil' (Unstable) címszava köré rendeződnek a munkák. Ahogyan a médiaművészet kijelöli a technika és a művészet területeit, úgy értelmezhető az ,instabil' jelző is egyrészről egy technicista, másrészről egy társadalmi vagy egzisztenciális irányból. A digitális médiumok szinterén felmerülő gondok, az archiválás, a szerzői jog, a remixelés, az adattárolás és az eladhatóság problémái megnehezítik a művészek és a művészet feladatát. Ezen témakörök feldolgozása során megkérdőjelezhetők bizonyos intézmények és intézményesülések létjogosultsága, előtünhet a jogtudomány hiányossága, a művészettörténet jelenlegi krízishelyzete, de társadalmi szinten is felmerülhetnek kérdések, mint például a digitális médiumok és a művész vagy egyáltalán az egyén egzisztenciális függősége. Az egyén vonatkozásában, az instabilitás, mint bizonytalanság értelmezhető, mely kiterjed politikai, kulturális, vallási és nemi hovatartozásukra, identitásukra. Ezen jelenségek a ,megértettség' felszínén állomásoznak, míg a ,valós' térben ezek nem-kommunikálása vagy nyilvánosságtól való elzárása társadalmi problémáink okozói. Az egyén szintjétől eltávolodva egy globális szintérre is vonatkoztatható kijelölt témánk. Instabil hordozók, instabil döntések az okozói bizonyos természeti és ipari katasztrófáknak, baleseteknek, kommunikációs zavaroknak, szokásaink és magatartásformánk megváltozásának és válik így instabil hellyé környezetünk, a globális felmelegedésnek, nyersanyaghiánynak, etnikai és érdekvédő háborúknak kiszolgáltatott bolygónk.

Hogyan teremthetünk legalább látszólag, vagy csak rövid időre biztos pozíciót az egyén és a társadalom számára? A művészet erre talán az egyetlen alkalmas lehetőség, amivel akár temporálisan is, de felfedhető a dolgok mögött húzódó rendező elv, sejthetővé teszi a bizonytalanság miértjeit. A rendezvényre beválogatott munkák tehát ezeket a problémákat hivatottak feldolgozni és a művészeti kifejezés erejével egy-egy saját értelmezési mezőt feltárni.


A "Synoptic Vízióaudiális Művészeti Találkozó" programja


2009. 06. 15. - 2009. 06. 20.

Videóművészeti Kiállítás


Hattyúház Galéria, Bázis Galéria, Nemárt Galéria

Megnyitó: 2009. 06. 15. 19.00h, Hattyúház Lovas Péter, Takács Péter

Kurátorok: Szolga Hajnal, Lovas Péter

Bázis Galéria, Jókai utca 13.
Masha Godovannaya (RU): Untitled nr. 1
Kimberly Clark (NL): Hooley
Eiko Grimberg (DE): Madwoman in the Attic
Vásárhelyi Zsolt (HU): Yamakasi
Németh Hajnal (HU): Gogo04
Esterházy Marcell (HU): v.n.p. v2.0
Uglár Csaba (HU): Baseless Claims

Hattyúház Galéria, Király utca 15.
Marc Bijl (NL): Just Another Flag
Marc Bijl (NL): Free Trade
Nemes Csaba (HU): Puhányok-Mindennapok56
Sugár János (HU): Mute
Larissa Sansour (PS): Happy Days

Nemart Galéria, Irgalmasok útja 16.
Szacsva y Pál (HU): Hard Edges with Smooth Tranzisions between
Pieter Geenen (BE): Atlantis
Ulu Braun és Alexej Tchernyi (DE): Fishsoup
Ninon Liotet und Olivier Schulbaum (FR): "Dictaphonetics"
Stanislav Veselovský (SK): Half-Life 2: Reklama


Előadások, prezentációk A HATTYÚHÁZBAN

Június 16., 18.00h Kedd
Inke Arns: Hartware Médiaművészeti Egyesület előadása, "Wach sind nur die Gesiter" és a "History will repeat itself" kiállítások bemutatása

Június 17., 16.00h Szerda
Kitchen Budapest prezentációja A Magyar Telekom innovációs laborja, a Kitchen Budapest egy városi térrel, mobil kommunikációval és internettel foglalkozó multifunkcionális hely, ahol fiatal kutatók számára teret és eszközt biztosítunk a szabad gondolkodásra, s a kreatív csapatmunkára. A Synopticon a Kitchen Budapest módszertanáról, valamint néhány projektjéről fogunk beszélni.

Június 17., 19.00h Szerda
Binaura performansz.
Nagy Ágoston és Samu Bence.A formáció évek óta foglalkozik a digitális média és a természet közötti analógiák kutatásával. Az elkészült installációkat, performanszokat főként a generatív, absztrakt grafikák, valamint a letisztult, felhangokra épülő hangszintézis jellemzik. A Synoptic-on egy félórás a/v szett lesz hallható, látható.

Június 19., 18.00h Péntek
Stephen Kovats: transmediale.09
Válogatás: Reynold Reynolds (Six Apartments), Hermann Asselberghs (Altogether), Mark Boswell (Unknown Unknown(s), Elke Groen (Nightstill), Joanna Hoffman (Secret Life), Surekha Kumar (Line of Control), Etta Säfve (Unwavering (Sisyphus), Momoko Seto (Planet A) and Jörn Staeger (Reise zum Wald)

Június 20., 14.00 - 17.00h.
Szombat
Kodolányi Sebestyén: BBS válogatás
Kodolányi Sebestyén vetítése és előadása képzőművészet, médiaművészet és film kapcsolatáról a Balázs Béla Stúdió öt évtizedes filmtermésének tükrében. Az előadás a BBS kevésbé ismert filmjei és videói segítségével boncolja a film médiuma és más művészetek találkozásaiban keletkezett konfliktusok gyümölcseit kritikai megközelítésben.

Június 20., 19.00h Szombat

Sugár János előadása a ‚Public Space‘ performanszáról.


Támogatók, Partnerek:
     
  
Lada Galéria      HMKV    |     TRANSMEDIALE    |     KIBU    |     BINAURA    |     V2_   |    C3

PERISZKOPRADIO    |     APPROACH    |     BALKON    |     EXINDEX

 
info >    lp4   |   saffy   |   web   |  Copyright © 2007.  All rights reserved